Voorwaarden Persoonlijke Lening
De Persoonlijke Lening is de populairste leenvorm. Heel begrijpelijk want de voorwaarden zijn gericht op zekerheid. Je weet als consument precies waar je aan toe bent. De Persoonlijke Lening is heel geschikt als je weet welk bedrag je precies nodig hebt, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een auto. Wat zijn de voorwaarden van een Persoonlijke Lening?
Voorwaarden voor vastigheid en zekerheid
Vast leenbedrag
Je leent een afgesproken bedrag en krijgt dat op je rekening gestort. Daar blijft het bij. De bedragen die je aflost op je Persoonlijke Lening kun je niet opnieuw opnemen. Dat maakt de lening minder flexibel, maar het voordeel is dat je aan het eind van de looptijd de lening wel volledig hebt afgelost.
Hoeveel je maximaal kunt lenen, hangt vooral af van de hoogte van je vaste inkomen, je leeftijd, je woon- en gezinssituatie en of je een BKR-registratie hebt.
Vaste looptijd
Een Persoonlijke Lening heeft een vaste looptijd. Dat betekent dat je de lening binnen een vastgesteld aantal maanden aflost. Je kunt uit verschillende looptijden kiezen. Bij een korte looptijd betaal je een hoger maandbedrag dan met een lange looptijd. Maar je bent ook eerder klaar met aflossen, waardoor de totale kosten van de lening juist lager zijn. Aan jou de keuze.
Vaste rente
De rente op de Persoonlijke Lening staat gedurende de hele looptijd vast. Als de rente in die periode stijgt of daalt, heeft dat geen invloed op jouw lening. Die rente blijft gelijk. Geen onverwachte stijging van je kosten dus.
Vaste aflossing
Omdat de rente en de looptijd vaststaan, betaal je iedere maand hetzelfde maandbedrag. Zo houd je beter grip op je geld.
Voorwaarden voor flexibiliteit
Extra aflossen
Wil je extra aflossen op je Persoonlijke Lening? Bij sommige aanbieders betaal je in dat geval een boete. Bij ons is dat niet zo. Bij al onze Persoonlijke Leningen kun je altijd boetevrij extra aflossen. Zo kan je de lening sneller afbetalen.
Voorwaarden Doorlopend Krediet
Een Doorlopend Krediet kan een uitkomst zijn als je van tevoren niet precies de kosten van je bestedingsdoel kunt bepalen. Het is een flexibele leenvorm die je veel vrijheid geeft.
Wat zijn de voorwaarden van een Doorlopend Krediet?
Voorwaarden voor flexibiliteit
Geld opnemen tot je kredietlimiet
Met een Doorlopend Krediet krijg je van de bank een kredietlimiet. Dat betekent dat je tot een bepaald bedrag geld mag opnemen. Hoeveel je opneemt, bepaal je zelf. Ook kun je afgeloste bedragen direct weer opnemen, zolang je maar niet het kredietlimiet overschrijdt. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag.
Je kunt het kredietlimiet niet overschrijden en dus niet meer geld opnemen dan afgesproken. Hoe hoog je kredietlimiet is, hangt voornamelijk af van de hoogte van je vaste inkomen, je leeftijd, je woon- en gezinssituatie en of je een BKR-registratie hebt.
Variabele rente
De rente van een Doorlopend Krediet staat niet vast, maar is variabel. De ene maand kan de rente dus hoger zijn dan de andere maand. Voor het termijnbedrag maakt dat niets uit. Je spreekt namelijk een vast bedrag af dat maandelijks wordt afgeschreven van je bankrekening. Dat vaste bedrag bestaat uit een rentedeel en een aflossingsdeel. Als de rente stijgt, wordt je rentedeel groter en het aflossingdeel kleiner. Je doet er dan dus langer over om de lening af te lossen.
Extra aflossen
Bij een Doorlopend Krediet kun je altijd boetevrij extra aflossen zoveel en zo vaak als je wilt.
Variabele looptijd
Het Doorlopende Krediet is flexibel omdat je afgeloste bedragen opnieuw op kunt nemen en omdat de rente kan veranderen. Die flexibiliteit heeft gevolgen voor de looptijd. Die staat bij een Doorlopend Krediet niet vast. Als je opgenomen bedragen opnieuw opneemt, duurt het langer voordat je de lening hebt afgelost. Ook als de rente stijgt, wordt de looptijd langer. Het rentedeel van je vaste maandbedrag wordt dan groter en als gevolg daarvan wordt het aflossingdeel kleiner. Je doet er dus langer over om je lening af te lossen.
Voorwaarden voor vastigheid
Vaste maandtermijnen
Zodra je geld opgenomen hebt, wordt er maandelijks een vast bedrag van je gewone bankrekening afgeschreven. Dat maandbedrag bestaat uit een rentedeel en een aflossingsdeel.
Beperkte looptijd
Voor nieuwe doorlopende kredieten geldt sinds 1 mei 2019 een maximale looptijd van 15 jaar. Oudere doorlopende kredieten kennen vaak geen vaste looptijd. Wel beperken banken tegenwoordig soms de mogelijkheden, bijvoorbeeld door het kredietlimiet maandelijks te verlagen. Zo kan de lening niet eindeloos doorlopen. Vraag bij je adviseur naar de exacte voorwaarden wanneer je een Doorlopend Krediet afsluit.